Sune Blomqvist
Minnesutställning, Sundsvalls museum, till 9 jan. 2010

Tavlor som föreställer något, klara färger och vackra ramar. Det och mycket mer finns att se på Sundsvalls museums kärleksfulla minnesutställning om Njurundamålaren Sune Blomqvist (1919–1989). Han var målaren ur folkdjupet, en konstnär som visar att kreativitet och skapande är allas egendom och att konsten tillhör alla samhällsklasser, inte bara den finkulturella eliten.
Visst kan vi stå där och tycka att vissa detaljer kunde vara mer utarbetade, att motiven är väl enkla, att rävar i månsken kanske inte hör hemma på ett konstmuseum. Och hur är det med en byväg med katt? Ett annat förhållningssätt är att glädja sig åt porträtten av släktingarna och skildringarna av livet i byarna.



Sune Blomqvist, Skördearbete i Västbo, målning, 1950-tal.


Ljungan och landskapet däromkring återkommer gång på gång, både i vinterskrud och på sommaren. Sune Blomqvist tar oss med på notdragning och sedan får vi sitta med vid lägerelden på stranden. När han åker till Spanien hittar han samma motiv även där; fattiga fiskare vid en eld på stranden.
Och på en målning för kyrkan som föreställer den bibliska berättelsen om det stora fiskafänget har människofiskaren Jesus stora fiskarstövlar på sig.
I Spanien iakttar Sune Blomqvist det hårda livet i Francodiktaturens soldränkta miljöer och skaffar sig en ny färgskala. Efter varje resa återvänder han till södra Medelpad där han målar, skriver, fiskar och överlever. Sitt skrivande manifesterar han i en målning som föreställer en skrivmaskin av märket Remington.

Sune Blomqvist växte upp med mamma och morföräldrar i Västbo vid Ljungan i Njurunda. Pappan var industriarbetare på Svartvik och amatörmålare. 1944 började Sune på reklamskola i Stockholm men bytte till Isaac Grünewalds målarskola. Där gick han i två år och återvände sedan till Njurunda. Bortsett från målarresorna till Spanien blev han hembygden trogen under hela sitt liv. 1970 var han med och startade Kollektivverkstaden i Sundsvall.

I utställningen som fyller hela den stora hallen på markplanet visas 86 målningar och teckningar.

Text och foto: Karin Kämsby
Volym 2010-11-20